Annonser:

Thai företag annonsera gratis
Mexikansk restaurang Koh Samui, Thailand.

Annonser:

Annonsera ditt Asien uthyresboende
Thailand Golf Tours
Nyår i Burma

Nyår i Myanmar (Burma)

Burmas nyårsfestival

I Burma firar man nyår under den andra veckan i april, det exakta datumet beräknas med hjälp av den traditionella burmesiska lunisolarkalendern som är baserad på solens och månens rotation. Nyårsfestligheterna går nuförtiden under namnet Myanmars traditionella nyårsfestival, alternativt Myanmars traditionella vattenfestival. Myanmar är Burmas nya officiella namn, även om landet fortfarande är mer känt som Burma.

Livligt och färgsprakande trots mörk historia

Myanmar är ett mycket fattigt land, styrt av en militärregim sedan 1962. Det har förekommit många blodiga uppror, ja även inbördeskrig, mot denna under åren, men armén är stor och kraftfull och har betydligt mer makt än oppositionsstyrkorna. Trots detta är Burma ett fantastiskt vackert land, fullt med vänliga människor som alla sluter upp i det färgsprakande och blöta nyårsfirandet.

Att renas inför det nya året

Under Myanmars vattenfestival och egentligen hela april månad är det meningen att alla landets invånare ska vara glada och lätta till sinnes. Traditionen bjuder att man under fyra festliga dagar innan nyår skvätter vatten omkring sig, detta är för att rena sitt land och sina medmänniskor inför det nya året. Vattenfestivalen i Myanmar kallas Thingyan och är Burmas motsvarighet till Thailands Songkran, ordet Thingyan betyder «flytta från ett år till ett annat».

Thingyan vattenfestival har firats i Myanmar i mer än 500 år och har därför mycket starka rötter i landet och bland folket, festivalen inkluderar alla Burmas medborgare och besökare. Även om man firar in det nya året överallt så kan själva firandet se lite olika ut beroende på var i Myanmar man befinner sig.

En väldigt blöt nyårsfestival

Traditionen att sprida vatten omkring sig under nyårsfirandet förekommer i de flesta Sydostasiatiska länder. I Burma tror man att man under hela året begår synder och att dessa tvättas bort när man blir nedstänkt med sina medmänniskors Thingyanvatten. Man renas från sina synder och vanföreställningar, både kroppsligt och själsligt, och börjar det nya året fullständigt ren och oskyldig. April är den varmaste månaden på hela året i Burma, så att bli nerdränkt med vatten just under denna tid ger välkommen svalka.

Under Myanmars vattenfestival reser man små plattformer längs med städernas gator. På dessa står sedan studenter och representanter från staten med hinkar fulla med vatten för att kasta på förbipasserande människor och fordon. Gesten är vänlig och mottages med tacksamhet. Samtidigt används de stora scenerna för traditionella Myanmar Thingyan dansuppträden.

Thingyan enligt mytologin

På ett andligt plan tror burmeserna att en gammal kung, Thagyamin, kommer tillbaka till jorden under Thingyan för att mäta varje invånares goda och onda gärningar under det gångna året. Man skulle kunna kalla det en deklaration av åres karma. Man lägger blommor och heliga blad framför sina dörrar för att välkomna guden till sina hem och sina själar. Thagyamin sägs åka tillbaka på morgonen den tredje dagen och det är också då man firar in det nya året.

Traditioner kring Thingyan

Den yngre generationen brukar under Thingyan tvätta äldre personers hår, som ett tecken på högaktning och tacksamhet. En annan tradition är att köpa levande fiskar för att sedan släppa dem lösa i floder och sjöar under vattenfestivalens sista dag. Denna tradition kommer från religionen i Myanmar, Theravadabuddism, vilken menar att det är en synd att döda något som lever.

Förbered dig väl inför Myanmars vattenfestival

Om man reser till Myanmar under nyår så ska man känna till traditionen kring vattenfestivalen. Vatten kastas vilt bland alla under dessa dagar så bara för att man är turist så slipper man inte undan. Burmeserna ser det som att de gör turisterna en enorm tjänst genom att blöta ner dem och därmed rena deras själar.

Temperaturen i Myanmar ligger ofta på över 40 grader C i april och om man blöts ner kan man stilla sin eventuella oro med att man snart är torr igen. För de flesta kommer vattnet ofta som en skön svalka i den enorma hettan. Passande klädsel om man är med i Myanmars vattenfestival är hatt, t-shirt, en tunn byxa, gummisandaler eller flipflops och kanske en handduk nära till hands. Om man vill filma eller fotografera kan det vara en god idé att ha någon form av plastinslagning på sina apparater eftersom de annars sannolikt kommer att bli förstörda av allt vatten.

www.songkran.se

Dela:

Flagga Burma Karta över Burma

Annonser:

Thai företag annonsera gratis
Annonsera ditt Asien uthyresboende

Annonser:

Mexikansk restaurang Koh Samui, Thailand.
Thailand Golf Tours