Annonser:

Thailand Golf Tours
Annonsera ditt Asien uthyresboende

Annonser:

Thai företag annonsera gratis
Mexikansk restaurang Koh Samui, Thailand.
Nyår i Kina

Nyår i Kina

Vattenfestival i sydvästra Kina

Nyåret för daifolket i sydvästra Kina, närmare bestämt i Xishuangbanna i Yunnan-provinsen, infaller under normala omständigheter mellan 14-16 april. Det är den viktigaste högtiden för daifolket och handlar i grunden om att tvaga Buddha. April är daikalenderns sjätte månad. Många kallar högtiden ”Festivalen för att tvätta Buddha” (Festival for Bathing the Buddha), även om ”Vattenskvättarfestivalen” (Water-Splashing Festival), eller ”Vattenfestivalen” (Water Festival) är mer använt.

Yunnan vattenfestival – legenden om Djävulen och hans sju fruar

Det finns många sägner om Yunnans vattenfestivals ursprung och en av de mest berättade är den om när det levde en Djävul tillsammans med daifolket, som hittade på en massa elakheter. Alla i byn hatade honom men med sin svarta magi var han alldeles för stark för att besegras. En dag, under årets sjätte månad, lurade hans sjunde fru honom att avslöja sin svaghet och när Djävulen sov skar alla hans fruar tillsammans av honom hans huvud med hjälp av hans eget hår. Huvudet började brinna när det nuddade marken och det enda sättet att släcka denna eld var genom att någon av hans fruar höll huvudet tätt i sin famn. De sju fruarna avlöste varandra och höll Djävulens brinnande huvud under varsitt år i taget. Vid varje byte skulle folket skvätta vatten på den kvinna som under det gångna året hållit Djävulens huvud, för att tvätta bort allt blod och den oerhörda trötthet kvinnan drabbats av.

Vattenfestivalen dag för dag

Idag är vattenfestivalen en vild, galen och högljudd festival där folk skrattar och festar dygnet runt. Man tackar av det år som just passerat och välkomnar det nya.

Under den första dagen av Yunnan Water Festival kan man delta i mängder av shower där artister sjunger och dansar; drakbåtstävlingar där de långa, färgklädda drakbåtarna elegant glider fram längs Lancangjiangfloden; och uppsläpp av traditionella ljuslyktor. Alla är glada för att startskottet för årets största fest äntligen har avfyrats.

Dag två är Yunnans vattenfestivals största och viktigaste dag. Det största eventet är förstås vattenskvättandet. På morgonen bär alla som kan hinkar och skålar fyllda med vatten till gatorna och alla som senare deltar i vattenleken blir nersprayade med vatten för att renas från synder och otur. Den som blir blötast är också den som kommer att få det mest tursamma året. På kvällen är det dags för shower och parader och olika etniska grupper klär upp sig i sina finaste traditionella kläder. Många människor bjuder på hemlagad daimat helt gratis och gatorna är fullpackade med folk.

Under Xishuangbannafestivalens tredje dag fortsätter den vilda festen med att man avfyrar raketer upp i luften. Dessa tillverkas lokalt av bambupinnar fyllda med krut. Unga människor byter också små gåvor med varandra.

Vattenfestivalen i Kina attraherar tusentals turister från hela Kina varje år och om man planerar en resa till Yunnanprovinsen så är det helt klart värt att försöka pricka in sin resa till mitten av april för att få uppleva denna fantastiska festival.

Vattenfestival i olika delar av Sydostasien

I Yunnanprovinsen finns hela 25 olika etniska minoriteter samlade, där daifolket är den största gruppen med 34 %. Daifolket är nära besläktat med både Laos och Thailands invånare. Från början levde daifolket tätt i Yunnanprovinsen men krig och politiskt kaos splittrade folket som rörde sig in i de områden som vi idag känner som Thailand och Laos. Daifolket är en av få folkgrupper som tillhör theravadabuddhismen, något de har gemensamt med folken från bl a Thailand, Laos, Kambodja och Myanmar.

Vattenfestivalen i Kina, så som den firas av daifolket i Xishuangbanna, firas också i ovan nämnda länder. I Kambodja firar man in det nya året utan vattenkrig, men annars är just det allmänna vattenskvättandet en gemensam nämnare under nyårsfestivalerna i Sydostasien. I vissa länder handlar det om att renas från sina synder och i andra, som här i Yunnan-provinsen, om tur och lycka inför det nya året.

www.songkran.se

Dela:

Flagga Kina Karta över Kina

Annonser:

Thailand Golf Tours
Annonsera ditt Asien uthyresboende

Annonser:

Mexikansk restaurang Koh Samui, Thailand.
Thai företag annonsera gratis