Annonser:

Thai företag annonsera gratis
Mexikansk restaurang Koh Samui, Thailand.

Annonser:

Thailand Golf Tours
Annonsera ditt Asien uthyresboende
Nyår i Laos

Nyår i Laos

Årets största fest!

I Laos är nyårsfestivalen årets största fest och i delar av USA, Canada, Frankrike och Australien är den också ganska utbredd tack vare alla immigranter från Laos. Det nya året rings in i Laos i mitten av april, som är årets hetaste månad och startskottet för regnperioden. Det finns motsvarigheter till Laos nyår i Thailand, Kambodja och Burma där de går under de lokala namnen Songkran, Chaul Chnam Themy och Thingyan.

Firande i tre dagar

Officiellt pågår nyårsfesten i Laos under tre dagar med start den 13:e april, men i vissa delar av landet är festen igång betydligt längre än så. I staden Luang Prabang, t ex, brukar högtiden hålla på i mer än en veckas tid. Den första dagen av nyårsfestivalen är det gamla årets sista dag då man noggrant städar ur sina hus. Även städer och byar rensas från skräp och får sig en grundlig städomgång. Parfymer, vatten och blommor är viktiga inslag i nyårsfestivalen, allt ska lukta gott och glänsa när man träder in i det nya året.

Laos nyårsfestivals andra dag kallas i folkmun ”dagen som inte är någon dag” eftersom den varken tillhör det nya eller det gamla året. Den tredje, och officiellt sista, dagen av festivalen är det nya årets första dag.

Kär festival har många namn

På lao kallar man nyårsfestivalen för Pbeemai, eller Pi Mai, men i internationella sammanhang är den mer känd som Water Festival. Över hela Sydostasien firar man in det nya året med en stor vattenfestival i april, endas i Kambodja uteblir delen där alla blir blöta.

Själva vattenhällandet under festivalen i Laos börjar med att studenterna på ett lugnt och respektfullt sätt häller vatten över samhällets äldre personer, sedan hälls det vatten på landets munkar och alla Buddhaavbilder som finns. Till sist utbryter ett allmänt vattenkrig där alla häller vatten på alla på gator och torg. Det är en vänlig akt som sägs rena en från synder och gamla misstag så att man kan starta det nya året ren och oskuldsfull. Vattnet som hälls kors och tvärs är parfymerat med antingen blomster eller med naturliga parfymer. En ganska ny tradition är att istället för vatten kasta vita krämer på varandra, det kan vara allt från raklödder till vispgrädde.

En annan viktig tradition under Laos nyår är att föra sand till templen. Denna sand byggs sedan till små sandslott som dekoreras vackert med färgglada flaggor och blomster. De små sandslotten representerar Phoukao Kailat berget där Kung Kabinphaoms huvud hölls av hans sju döttrar. Sandstuporna ges sedan till munkarna som i utbyte ger folket välsignelser.

Ett annat sätt att bättra på sin karma är att släppa djur fria. Enligt lao tro behöver även djuren frihet och de vanligaste djuren man släpper ut är sköldpaddor, fiskar, krabbor och fåglar.

Blommor till Buddha

Alla Buddha-avbilder i hem och städer dekoreras med färska blommor som folket plockar under eftermiddagarna. Äldre munkar visar de yngre munkarna vägen till trädgårdar fyllda med vackra blomster som de plockar och tvättar för att sedan hänga på Buddhas avbilder.

Miss Pbeemai Lao

Under vattenfestivalen i Laos pågår också en skönhetstävling för att utse Miss Pbeemai Lao, den går av stapeln i Luang Prabang som är landets gamla huvudstad. Tävlingen har sju deltagare som symboliserar Kung Kabinphoams sju döttrar.

Underhållning

Pbeemai vattenfestival bjuder på mängder av underhållning i form av musikkonserter, dansföreställningar och parader av olika slag. Om dagarna spenderas mycket tid i templen med avsikt att få ett lyckligare och rikare liv efter nyår, och om kvällarna hänger man på gator och torg för att njuta av all den spektakulära underhållning som bjuds.

Tips för resenären

Om man funderar på att åka till Laos under mitten av april för att ta del av denna fantastiska högtid, så finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Först och främst ska man vara förberedd på att bli blöt, så man bör skydda sina elektroniska apparater väl. Man ska vara medveten om att om någon häller vatten på en så är det en vänlig gest som avser önskningar om ett långt och lyckligt liv.

Bra kläder för Laos vattenfestival är en tunn långbyxa, hatt, t-shirt och flip-flops och vill man slippa visa för mycket naken hud så ska man undvika alltför ljusa färger på kläderna. Det kan också vara bra att ha en handduk nära till hands, samt några ombyten. Det är riktigt hett i Laos under den här tiden på året, så vattenduscharna är oftast bara befriande.

Om man vill önska någon ett gott nytt år i Laos så finns det lite olika sätt att uttrycka detta, det vanligaste sättet är att säga ”Soukdee Pbeemai”, men även ”Souksanvah Pgeema” och Sabaidee Pbeemai” går bra.

www.songkran.se

Dela:

Flagga Laos Karta över Laos

Annonser:

Thai företag annonsera gratis
Thailand Golf Tours

Annonser:

Annonsera ditt Asien uthyresboende
Mexikansk restaurang Koh Samui, Thailand.